Hydroseeding is een automatische techniek waarmee je efficiënt gras of andere vegetatie mee kunt zaaien op grote oppervlaktes. In een tank wordt een mengsel gemaakt van zaden, water, meststoffen en een beschermende mulch. Deze substantie wordt vervolgens gelijkmatig door een sproeisysteem verdeeld over het gebied welke bezaaid dient te worden.
Wat de voordelen van hydroseeding zijn
Zoals al beschreven is het een efficiënte manier om grote oppervlaktes te zaaien. Het is dan ook ten eerste een stuk snellere manier van het bezaaien van grote oppervlaktes. Daarnaast zorgt het sproeisysteem ervoor dat er op een gelijkmatige manier gezaaid wordt, waardoor de kans een stuk groter is op een gelijkmatige groei. Hierdoor zul je bij hydroseeding niet zo snel kale plekken tegenkomen, welke je met regelmaat tegenkomt met handmatig zaaien.
Naast dat machinaal zaaien dus een stuk sneller is, kun je ook een stuk beter resultaat verwachten. Hierbij komt ook nog eens dat hydroseeding aangepast kan worden aan het soort terrein. Door bijvoorbeeld extra meststoffen toe te voegen aan de te zaaien mix, kunnen bodemproblemen worden aangepakt.
De laag welke aangebracht wordt met het zaaien, zorgt overigens ook voor de nodige bescherming tegen erosie. Door deze bescherming hebben wind en regen minder kans om voor bodemerosie te zorgen. Kortom het risico op bodemerosie wordt verkleind met hydroseeding.
Waar hydroseeding toegepast kan worden
Hydroseeding komt tot zijn recht bij grotere oppervlaktes en die plekken welke minder goed bereikbaar zijn. Denk hierbij aan gras voor gazons, maar ook sportvelden of complete parken. Daarnaast is het een ideale manier van zaaien bij wegwerkzaamheden of bijvoorbeeld langs het treinspoor.
Naast het bezaaien van oppervlaktes zonder vegetatie, is deze manier van bezaaien ook goed in te zetten om bestaande vegetatie te herstellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beschadigingen op bouwterreinen, bermen of hellingen.
Zijn de kosten van hydroseeding hoog?
In vergelijking met het traditioneel zaaien is hydroseeding een stuk sneller. Hierdoor zal er direct al veel tijd bespaard worden, waardoor deze kostenpost lager uit zal vallen. Wanneer er op lastige te bereiken gebieden bezaaid dient te worden, zoals bijvoorbeeld hellingen of heuvels, zal er alleen maar meer tijd aan arbeid bespaard worden.
Daarnaast zal er op een gelijkmatige manier bezaaid worden, waardoor het resultaat een gelijkmatige groei zal hebben. Waarbij er tevens een bescherming tegen erosie zal ontstaan. Hierdoor zal deze manier van zaaien een stuk grotere kans van slagen hebben, waardoor er nog meer tijd bespaard zal worden.
Aandachtspunten bij hydroseeding
Verschillende soorten zaden
Bij hydroseeding hoef je overigens niet alleen aan het zaaien van gras te denken. Het is namelijk ook goed mogelijk om deze manier in te zetten om bloemen te zaaien. Tevens kan er gekozen worden voor een combinatie van zaden.
De beste periodes om te bezaaien
De beste periodes zijn het late voorjaar of juist het vroege najaar. In deze periodes zijn de temperaturen namelijk mild en is er volop vocht aanwezig. Hierdoor zullen de zaden sneller ontkiemen.
De bodemcondities van tevoren bepalen
Het is raadzaam om van tevoren te bepalen in welke staat de te bezaaien bodem is. Zo dient de boden bijvoorbeeld de juiste PH-waarde te hebben. Door van tevoren een bodemanalyse te doen, is er direct bekend in welke staat de bodem is. Hierdoor is het mogelijk om het te zaaien mengsel precies aan te passen voor het beste resultaat.